Internetna varnost za najstnike

 

Mladina se lahko bolj spozna na tehnologijo kot kadar koli prej, ampak internetna varnost za najstnike je še vedno tema, o kateri se je vredno pogovoriti z otroki.

Najstniki na internetu

Med tem ko najstniki uporabljajo internet za raziskave, pošiljanje elektronske pošte prijateljem in družini ter igrajo različne spletne igre, se njihovi vzorci uporabljanja interneta zelo razlikujejo od običajnega odraslega človeka.

Uporabljanje socialnega omrežja je zelo popularna zabava za mlade. Raziskave kažejo, da ima 61 odstotkov najstnikov v starosti 13 – 17 let profil na socialnih omrežjih, kot so MySpace, Friendster ali Xanga. Med njimi je polovica na spletu objavila svoje fotografije.

Instantno sporočanje je druga spletna dejavnost, ki je med najstniki pogostejša kot med odraslimi. Najstniki jih uporabljajo tako, kot so prejšnji rodovi uporabljali telefone. Pri tem uporabljajo poseben jezik in okrajšave, ki jih je pogosto težko razvozlati za pazljive starše. Nedavna raziskava je pokazala, da 95 odstotkov staršev ni ugotovilo pomena slengovskih kratic POS (parent over shoulder oziroma starševski nadzor) in P911 (pozor starš), da se najstnik pogovarja v prisotnosti staršev.

Spletna varnost za najstnike: občutek vsemogočnosti na spletu.

Tako kot v drugih področjih življenja se najstniki počutijo na spletu vsemogočne. Tudi če so slišali za slabe stvari, ki so se zgodile na internetu, mislijo, da se te stvari ne nanašajo na njih. Na primer:

  • 20 odstotkov najstnikov meni, da je deljenje osebnih podatkov na blogu ali družabnih omrežjih varno.
  • Ko so jih vprašali, kaj si mislijo o tem, da bi kdo uporabil njihove podatke tako, da jim to ne bi bilo všeč, je 37 odstotkov najstnikov med 13. – 17. letom reklo, da jih to ni skrbelo.

Med tem ko strokovnjaki svetujejo staršem, ki jih skrbi za otrokovo varnost na internetu, naj svoje otroke nadzorujejo, je nadzorovanja še vedno zelo malo. 33 odstotkov  najstnikov med 13. – 17. letom pravi, da starši vedo zelo malo ali nič o tem, kaj počnejo na internetu, medtem ko je takih najstnikov med 16. in 17. letom 48 odstotkov.

Internetno ustrahovanje

Internetno ustrahovanje je velika težava med najstniki na spletu, saj se veliko mladih ne vživi druge ljudi, da bi bili spoštljivi. Poleg tega je

internet anonimni kraj, kjer se tisti, ki si ne upajo ustrahovati sošolcev v resničnem življenju, počutijo polne moči na spletu.

Ustrahovanje prek spleta ima lahko različne oblike. Lahko je le pošiljanje bolečih elektronskih sporočil drugemu, pri bolj zapletenem ustrahovanju pa storilec ustvari lažni račun in širi škodljive govorice ali pa se izdaja za ustrahovano žrtev.

Strokovnjaki pravijo, da bi se najstniki lahko izognili temu z upoštevanjem naslednjih nasvetov:

  • Vedno ravnaj z drugimi, kot bi rad, da drugi ravnajo s tabo.
  • Ne govori stvari na spletu, ki jih nisi pripravljen reči nekomu osebno.
  • Če ti kdo na spletu reče nekaj, česar ne maraš, stopi stran od računalnika. Ne poskušaj se braniti, saj bo to le še spodbudilo spor.
  • Če misliš, da te kdo telesno ogroža, povej staršem. Pomagali ti bodo navezati stik s spletnim ponudnikom ali policijo.
Spolni plenilci

Ker so najstniki razumljivo zvedavi glede zmenkov in spolnih razmerij, nas ne bi smelo presenetiti, da si spolni plenilci za svoje zločine pogosto izberejo najstnike. Tako so pred kratkim napadli MySpace, da imajo pri njem odprt račun številni registrirani spolni prestopniki. Ko se o tem pogovarjate z otrokom, uporabite naslednje varnostne nasvete:

  • Vedeti moraš, da ljudje na spletu niso vedno tisti, za katere jih imaš. Nikakor ne moreš vedeti, ali ni 15-letni fant iz Kalifornije v resnici 45-letni bivši zapornik iz Kentuckyja.
  • Ne objavljaj nobenih provokativnih slik, namigujočih sporočil ali kar koli drugega, kar bi te bilo sram pokazati staršem, učiteljem, trenerjem ali drugim odraslim, ki jim zaupaš.
  • Nikoli ne pristani na osebno srečanje z nekom, ki si ga srečal na spletu, če nimaš privoljenja staršev.
Dodatni viri:

Če želite izvedeti več o spletni varnosti za najstnike, poiščite informacije tudi na spodnjih koristnih povezavah: