Telovadba proti depresiji: 9 znanstvenih dejstev

Vsi imamo slabe dni. Ampak kaj se zgodi, ko se ti spremenijo v tedne? Mesece? Ali celo v leta? Pomanjkanje motivacije. Nič energije in mogoče se počutite, kot da vaše življenje nima smisla. Nikoli ne boste postali kos, nikoli ne boste postali dovolj močni in vsak čas bodo vsi videli, da razpadate. Tako se počutite v vseh okoliščinah.  Ta občutek je obupen, vendar obstaja rešitev.

Tukaj je skrivnost: »veliko ljudi, ki jih imate za zgled in jih občudujete, so bili na temni točki v nekem delu svojega življenja.«  Kaj je spremenilo njihovo smer? V najtemnejših trenutkih na najgloblji točki so našli način, kako prižgati luč.

Odkrijte, zakaj lahko vas lahko telesna vadba ozdravi depresije.

Kaj je depresija?

Depresija je stanje slabe volje in zavračanje vsakršnega delovanja in vpliva na človekovo razmišljanje, vedenje, občutke in splošni blagor.

Kakšna je razlika med slabim počutjem in depresijo?

Stvari so drugačne za ljudi, ki imajo depresijo. Njihova žalost in slabe misli trajajo dlje in zasenčijo vse druge misli in tudi dejanja. Depresija se lahko pojavi brez kakršnega koli povoda in celo brez vidnega razloga.

Dobro je vedeti: zelo verjetno trpite zaradi depresije, če se slabo počutite dlje časa.

Kaj vemo o vzrokih za depresijo?

Do zdaj o depresiji vemo, da jo lahko povzroči veliko stvari. Vse od genetske zasnove, neurotransmiterjev, zdravja, traum, prehrane, neravnovesje hormonov in celo imunske bolezni. Večja depresija  je kompleksna motnja, ki ni posledica niti genov niti okoljskih vplivov samih, ampak obojih skupaj. Ta odkritja so konstantna pri vseh vzorcih in metodah in jih lahko splošno uporabimo.

Torej moramo se zavesti, da zdravljenje depresije ne bo prišlo skozi čarobno tableto.  Samo jemanje zdravil ne reši težave. Ta vas držijo skupaj kot »lepilni trak«.

9 znanstvenih dejstev

Kaj pravi znanost o treniranju in kako vpliva na depresijo?

Številne raziskave kažejo, da ima treniranje zelo dober vpliv na možgane, imunski sistem, na hormonsko in skeletno zdravje, pa tudi na zdravje nasploh. Ne potrebujemo znanstvenega raziskovanja za spoznanje, da nam že kratek sprehod izboljša počutje. A posvetimo se res pomembnim stvarem.

  1. depresivni ljudje se na splošno gibajo manj kot tisti, ki ne trpijo zaradi depresije. Raziskave so tudi pokazale, da so depresivni ljudje manj čili in imajo zmanjšano sposobnost za delo na približno 80% – 90%, kolikor je predvideno za posameznikovo starost. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC474733/)
  2. gibanje izboljša počutje. Z raziskavami zgodnjih primerov depresije so ugotovili, da pri nekaterih zmerna telovadba ugodno vpliva na počutje in so zato srečnejši. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC474733/)
  3. telovadba zmanjša znake depresije. Z veliko študijami so proučevali učinkovitost telovadbe pri izginjanju znakov depresije in velika večina jih je pokazala, da ima telovadba zelo blagodejen učinek. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC474733/)
  4. hoja od 20 do 40 minut na dan 3-krat na teden lahko ublaži znake depresije. Raziskave so pokazale, da redna hoja 3-krat na teden po 20 ali 40 minut ublaži vse simptome depresije. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC474733/)
  5. telovadba ima lahko dolgoročni učinek na zmanjšanje depresije. Raziskave kažejo, da so učinki telovadbe tudi dolgoročni. Depresivni odrasli ljudje, ki so se posvetili fitnesu, so že po 12 tednih treniranja prikazali veliko večje zmanjšanje depresije, nelagodja in izboljšanje samopodobe, kot tisti, ki se niso. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9973590/)
  6. treniranje moči in vzdržljivosti imata podobne učinke na depresijo. Raziskave so pokazale, da sta tako vzdržljivostni trening, kakršen je tek, in vadba za moč (gimnastične vaje, dvigovanje uteži ipd.) učinkovita pri zmanjševanju znakov depresije. (http://psycnet.apa.org/record/1988-08118-001)
  7. tek je prav tako dobro zdravilo proti depresiji kot obisk terapevta. Tekaška skupina se je srečala 3-krat na teden in tekli po 20 minut na srečanje. Tisti, ki so bili v skupini samo s terapevtom, so se srečali s terapevtom za 60 minut enkrat na teden. Tisti, ki so bili v kombinacijski skupini so imeli 10 individualnih srečanj s terapevtom in so prav tako tekli 3-krat na teden. Rezultati niso bili bistveno drugačni med temi tremi skupinami, vsi so prikazali veliko zmanjšanje depresije s pozitivnim učinkovanjem še štiri mesece pozneje. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC474733/)
  8. telovadba učinkuje počasneje vendar bolje kot zdravila proti depresiji. Rezultati so pokazali, da zdravila sicer hitreje zmanjšajo simptome depresije, po nekaj tednih pa razlik med skupinama ni bilo. Telovadba je bila prav tako učinkovita pri zmanjševanju depresije kot zdravila. Zanimivo pa je, da so tisti, ki so telovadili, imeli deset mesecev po obravnavi veliko manj depresije (70%) kot tisti, ki so bili v skupini, ki so jemali zdravila ali v kombinacijskih skupinah (48%). (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11020092/)
  9. telovadba ima 70+% uspešnega zdravljenja znakov depresije. Zdravljenje z zdravili je uradno na 50% uspešnosti. Zdravljenje s telovadbo je zmanjšalo znake depresije za 67%, 71% in 74%, kar je izjemno v primerjavi s kliničnim zdravljenjem, kjer je pričakovano zmanjšanje znakov depresije za 50%.

 

OPOZORILO: Koristnost telovadbe na zmanjšanje znakov depresije, ki smo jih pokazali v tem prispevku, NI namenjeno zavračanju zdravljenja depresije z zdravili ali drugemu uradnemu zdravljenju, temveč spodbudi za redno telesno dejavnost, ki je glede na znanstvena dejstva preverjeno zelo učinkovita za zmanjševanje znakov depresije in je lahko kliničnemu zdravljenju v veliko pomoč.

 

Pomembno: Pojdite telovadit, če se hočete pozdraviti depresije ali sploh bolje počutiti. Lahko tečete, telovadite, dvigujete uteži ali pa žonglirate z bananami. Delajte, kar želite in aktivno gibajte najmanj 3-krat na teden od 20 – 40 minut.