Ne to, kar doživljamo, temveč kako doživljamo, kroji našo usodo.

Naša usoda je odvisna našega zavedanja, zaznavanja sveta.


Če se pogledamo v ogledalo, vidimo, da smo popolnoma drugačni kot takrat, ko smo se rodili. Vsakih sedem let zamenjamo vse celice v telesu. Vendar se ni spremenilo samo naše zunanje telo, temveč tudi naša duševnost – naš pogled na svet, naše dojemanje sveta, naše želje so se spremenile, naša pričakovanja … Skratka tako na grobi kot subtilni materialni ravni smo povsem drugi, pa vendar vemo, da smo ista oseba.

Bistveno življenjsko vprašanje je torej: »Kaj je ta nespremenljiva osebnost?«

Skrivnost: Če želimo biti srečni, moramo spoznati svojo nespremenljivo osebnost in zaživeti skladno s to svojo večno naravo.

Materialno telo, ki ga sestavljajo grobi in subtilni elementi, je samo vrtinec materije, ki obdaja našo pravo osebnost oziroma življenjsko silo.  

Materialne okoliščine in pogojena stran naše osebnosti nas silijo v sebičnost, nadvlado, brezobzirnost, zvijačnost itd., medtem ko naš duhovni jaz hrepeni po ljubezni, ljubečih odnosih, sočutju, dajanju, brezpogojni vdanosti.
Za življenje skladno s temi duhovnimi ideali pa potrebujemo trening – sama odločitev ni dovolj. Vzorci, vtisnjeni v našo zavest, nas potegnejo v ustaljene tirnice.

Meditacija, molitev, redno branje svetih spisov in služenje vsem živim bitjem bodo postopoma dvignili našo zavest na raven absolutne harmonije, ljubezni in prave notranje sreče.